Er is geen eenduidig kwaliteitsverschil tussen vloeibare en poederwasmiddelen.

Dat concludeert de Consumentenbond uit eigen onderzoek, waar 21 bontwasmiddelen vergeleken werden.  

Eerdere tests van de Consumentenbond lieten zien dat kleuren sneller vervaagden bij poeder, daar is nu geen sprake meer van. Voor witte was werkt een poeder wel beter, bleek uit onderzoek van de Consumentenbond in 2014.

Uit het meest recente onderzoek komt Ariel Compact Poeder kleur & stijl als beste uit de test. Maar tussen verschillende wasmiddelen van één merk kan veel kwaliteitsverschil zitten, De vloeibare versie van hetzelfde merk bungelt namelijk onderaan in de ranglijst.

Kleurbehoud

De Consumentenbond onderzocht de wasmiddelen op het verwijderen van vlekken, kleurbehoud, kleuroverdracht tegengaan, vergrijzing en zichtbare wasmiddelresten. Op kleurbehoud en vergrijzing scoren alle middelen goed, behalve het duurzame Ecovert, die krijgt een 4,6 voor het tegengaan van vergrauwing.

Het tegengaan van kleuroverdracht van het ene op het andere kledingstuk is daarentegen voor praktisch alle wasmiddelen een moeilijke klus. Alleen Persil Duo-Caps Color scoort hier echt goed op. Zowel de vloeibare als de poederwasmiddelen van prijsvechters Lidl en Aldi doen het goed en staan met vier producten bij de eerste zes. Formil Ultra Plus Color poeder (Lidl) is Beste Koop.

Het hele onderzoek is te lezen in de Consumentengids van januari 2016.