De meeste Nederlanders gooien melkproducten regelmatig pas weg nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Dat concludeert de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) uit de GfK Zuivelbarometer, waarvoor 800 Nederlanders ondervraagd zijn.

62 procent van de ondervraagden gooit zuivelproducten als melk en yoghurt pas weg als deze al over de datum zijn. 23 procent doet dit al wanneer het product 'op' de datum is.

"Wij schatten in dat 80 à 90 procent van de zuivel die over de datum is, nog wordt geconsumeerd. Vaak wordt dus alleen het laatste restje op een gegeven moment weggegooid", zegt manager gezonde voeding Stephan Peters van NZO tegen NU.nl.

Zuinig

Volgens de NZO spreken deze cijfers de aanname tegen dat mensen voedsel weggooien vanwege de houdbaarheidsdatum. "Over andere productgroepen kunnen we niets zeggen, maar bij zuivel lijkt het er niet op dat de tenminste houdbaar tot-datum verspilling in de hand werkt. Terwijl je dit geluid wel vaak hoort."

Peters verklaart dit doordat mensen zuinig zijn, en doordat de meeste mensen weten dat voeding ook na de houdbaarheidsdatum vaak nog te consumeren is. Het Voedingscentrum adviseert om bij verlopen producten te proeven en ruiken of het nog eetbaar is.

Jongeren

Opvallend is dat jongeren en hoger opgeleiden eerder geneigd zijn om melkproducten al snel na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum weg te gooien. "Deze groepen zijn voorzichtiger en kieskeuriger", verklaart Peters.