Aldi pasta met truffel, Plus pindakaas light en Albert Heijn cranberries misleiden de consument zo dat ze dit jaar door voedselwaakhond Foodwatch zijn genomineerd voor het Gouden Windei. Jaarlijks wordt de 'prijs' uitgereikt aan het meest misleidende product.

Voedselwaakhond Foodwatch ontvangt nog steeds vrijwel dagelijks klachten van consumenten die zich misleid voelen in de supermarkt omdat het product niet waar maakt wat de verpakking belooft. 

Deze keer zijn er zeven genomineerden. De Aldi pasta met truffel bevat volgens foodwatch maar 0,0006 procent truffel. Plus pindakaas light bevat weliswaar minder vet, maar dan ook 451 procent meer suikers. Albert Heijn cranberries bestaat maar voor 30 procent uit cranberries en voor bijna 70 procent uit suikers.

'Gebakken lucht'

Appelsientje halfzoet zou slechts minder zoet zijn omdat het met water is verdund. Rude Health biologische almond drink bevat maar 1 procent amandelen.

De inhoud van de AH mini roomboter amandelstaaf is bijna voor de helft ''gebakken lucht''. De melk-aardbeienkoek van Liga bevat welgeteld 0,03 procent aardbeienpoeder, aldus foodwatch.

De winnaar wordt in de eerste week van 2016 bekendgemaakt. Consumenten kunnen tot 31 december stemmen via www.foodwatch.nl.

Capri-Sun

Vorig jaar werd het kinderdrankje Capri-Sun uitgeroepen tot meest misleidende product. Foodwatch noemt het drankje een ''mierzoete misleiding van Coca-Cola''. Foodwatch houdt de verkiezing elk jaar, om het onderwerp van misleiding onder de aandacht te houden.

De organisatie hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen.