De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat Michelinrestaurants het moeilijk hebben. Chefkok Robert Kranenborg denkt dat de restaurants met sterren het toch gaan overleven. 

"Op het moment dat ze anders zijn dan de buurman, gaan ze het zeker redden."

Dat zei Kranenborg woensdag tegen NU.nl tijdens de officieuze opening van het De Wereld Draait Door pop up-restaurant dat overigens inmiddels weer gesloten is.

Kranenborg zegt dat het belangrijk is voor een sterrenrestaurant om een eigen identiteit te hebben en authentiek te zijn. Ook is het essentieel voor de chefs om hun roots en opleiding op het bord te laten zien. "Als de borden worden gevuld met mooie producten, dan is die crisis geen enkel probleem."

Zakenlieden

Zaterdag zei Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens dat het weer iets beter gaat met de restaurants. "Het begint te swingen in de Nederlandse restaurants." Het publiek bestaat op dit moment grotendeels uit zakenlieden die komen lunchen, aldus Loens.

Toch denkt Kranenborg dat ook de niet-zakelijke gasten altijd dat momentje van comfort willen hebben en terug zullen komen. "Je krijgt in een Michelinrestaurant advies over de wijnen en gerechten," aldus Kranenborg. "Je voelt je verwend en je doet het niet iedere dag."

Bijzonder

De families en vrienden gaan dan ook vooral naar de restaurants op bijzondere momenten. "Met een verjaardag, op een bepaalde leeftijd of een trouwfeest."

Op 7 december deelt Michelin de sterren uit aan restaurants in Nederland.

Dit interview is afgenomen voor de aankondiging dat De Wereld Draait Door stopt met het pop up-restaurant waar Robert Kranenborg deels verantwoordelijk voor is.