De Amerikaanse levensmiddelenindustrie introduceert zogenaamde "smart labels". Door het scannen van een QR- of barcode met een smartphone, krijgen consumenten direct toegang tot gedetailleerde informatie over duizenden producten.

De Amerikaanse koepelorganisatie van voedingsmiddelenproducten, de Grocery Manufacturers Association (GMA), kondigt dat donderdag aan. 

Aan het SmartLabel Initiative doen meer dan dertig grote fabrikanten mee, zoals Pepsi, ConAgra, Hormel, Campbell Soup, Land O’Lakes, Coca-Cola, Nestle, Hershey en General Foods.

De informatie zal ook op het internet en bij de klantenservice in winkels beschikbaar zijn, zodat ook klanten zonder smartphone er gebruik van kunnen maken. Eind 2017 moet de informatie over 30.000 producten beschikbaar zijn.

Ook GMO-informatie

​De informatie betreft ingrediënten, allergenen, dierenwelzijn, duurzaamheidsbeleid en ook of het product GMO-ingrediënten bevat. Over GMO is de laatste maanden veel te doen. Vorige maand gaf de Amerikaanse Food and Drug Agency (FDA), toestemming het eerste GMO-dier, een snelgroeiende zalm, op de markt te brengen. 

Voorstanders van verplichte GMO-labeling, die daar al jaren voor pleiten, vinden SmartLabels geen oplossing. Volgens hen zullen consumenten niet weten hoe ze de QR-code moeten gebruiken, daarnaast zouden niet genoeg Amerikanen een smartphone hebben en de GMO-informatie "verstopt" worden achter een tab.

Bovendien zou  het SmartLabel een "afleidingsmanoeuvre" zijn. "Het is geen voorstel om consumenten informatie te geven. Het is een voorstel waarmee de industrie onder verplichte labeling wil uitkomen”, zegt Scott Faber, executive director of Just Label It in Time.

Internet

Volgens de GMA komt SmartLabels aan die kritiekpunten tegemoet door de informatie op internet te zetten. Dat de GMO-informatie achter een tab geplaatst wordt, is in lijn met de wens van het Amerikaanse Congres om te voorkomen dat genetisch gemanipuleerde producten 'gestigmatiseerd' worden. GMO-label voorstanders hoeven alleen nog maar te verwijzen naar waar de informatie staat, die is openbaar. 

Volgens de GMA is er op de verpakking niet genoeg plaats voor alle informatie over alle aspecten die een klant van belang kan vinden. Op de verpakking hoort de informatie die voor een klant van levensbelang kan zijn: allergenen, voedselveiligheid, voedingswaarde. In het SmartLabel komt de rest: van duurzaamheid en arbeidsomstandigheden tot GMO-informatie.