Restaurants zouden kleinere porties moeten serveren dan momenteel wordt gedaan. Onderzoekers pleiten voor een terugschaling naar de porties die in de jaren vijftig werden gehanteerd.

Een gemiddelde portie in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is in de laatste 65 jaar flink toegenomen. Waar een burger in de jaren vijftig nog zo'n 110 gram woog, is dat inmiddels 340 gram geworden.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge vergeleken het gewicht van verschillende maaltijden door de jaren heen. In 1993 woog een hartige taart gemiddeld nog zo'n 160 gram en leverde 425 kilocalorieën op, in 2015 is een dergelijk taartje 80 gram zwaarder geworden en zijn er ruim 200 kilocalorieën bijgekomen.

Volgens de onderzoekers eten en drinken mensen altijd meer als de porties groter zijn en dus zou het goed zijn als porties weer kleiner worden.

"De grote van een portie bepaalt hoeveel mensen eten en dus is het een cruciaal onderdeel van een gezonde voedingsbalans", aldus de onderzoekers.