Vestigingen van (fastfood)ketens in New York moeten een waarschuwing in de vorm van een klein zoutvaatje op de menukaart te zetten als een gerecht veel zout bevat.

Dat melden verschillende media dinsdag.

Een onderdeel van het menu moet worden gelabeld met een icoontje van een zoutvaatje als het meer dan 2,3 gram natrium bevat, besloot de gemeente New York.

Dat staat gelijk aan ongeveer één theelepel zout, en is de aan te raden dagelijkse limiet volgens veel experts.

Video: Fastfoodketens waarschuwen voor zout

Hart- en vaatziektes

De maatregel gaat gelden voor ketens met vijftien of meer vestigingen in de gehele Verenigde Staten. Juist in restaurants die onderdeel uitmaken van (fastfood)ketens zou flink gestrooid worden met zout.

Het risico op hart- en vaatziektes en beroertes moet verkleind worden, vindt New York. Hart- en vaatziektes kosten jaarlijks 17.000 levens in de stad en zijn daarmee de eerste doodsoorzaak. Gemiddeld eet een New Yorker 3,2 gram zout per dag: ruim boven de aanbevolen limiet.

De gemeente verplichtte fastfoodrestaurants eerder al tot het vermelden van het aantal calorieën per gerecht.