'Groentepops', een gezond alternatief voor zoete cornflakes en hagelslag, zijn een stap dichterbij. De provincie Groningen heeft een subsidie van maximaal 150.000 euro toegekend aan de ontwikkeling ervan.

Dat meldt de provincie dinsdag.

De bedrijven ORFI Food uit Groningen en Mont Blanc Foods uit Eelde werken al enige tijd samen aan de ontwikkeling van hagelslag en cornflakes die wordt gemaakt van afgedankte groente. Dankzij de subsidie van de provincie kunnen ze met dit proces verder.

Groenten die niet de gewenste vorm hebben, worden op groenteveilingen vaak afgedankt en vernietigd. De genoemde bedrijven geven deze groenten een nuttige bestemming, door er hagelslag of andere voedingsmiddelen van te maken.

Proefpanels

De komende tijd worden de groentepops getest en voorgelegd aan proefpanels. Als de resultaten positief zijn, moet in Groningen een productielocatie verrijzen.

Tegen het Dagblad van het Noorden zegt Mont Blanc Foods dat het de groentehagelslag binnen een jaar op de markt hoopt te brengen. De groenten die worden verwerkt zullen soorten zijn die veel mensen lusten.