De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft voor het eerst genetisch gemodificeerde zalm goedgekeurd voor consumptie. Hiermee wordt de weg geopend voor genetisch gemodificeerd eten in Amerikaanse supermarkten en huishoudens.

Dat schrijft The New York Times donderdag.

Bij genetische modificatie worden eigenschappen van bijvoorbeeld bacteriën of planten veranderd. Genen van andere bacteriën of planten worden dan toegevoegd aan een ander organisme. De afgelopen jaren is er ook geëxperimenteerd met dieren.

De goedkeuring komt zo'n vijf jaar nadat is vastgesteld dat de vis veilig is om te eten en geen schade aan het milieu toebrengt. Normaliter duurt een goedkeuringsprocedure veel korter.

De betreffende zalm is een Atlantische zalm die zo is aangepast dat deze sneller groeit en groter wordt dan een 'gewone' zalm.

Protesten

Er is veel geprotesteerd tegen het plan, door consumenten en milieuorganisaties. Zij betogen dat de veiligheidsstudies onvolledig zijn en dat de hoeveelheid wilde zalm beïnvloed kan worden als de genetisch gemodificeerde vissen in oceanen of rivieren belanden.

Een aantal Amerikaanse supermarkten hebben al aangekondigd geen plannen te hebben om de vis te gaan verkopen. Het is daarnaast niet bekend of de consument op het etiket kan zien dat het om de gemodificeerde vis gaat. Dit omdat er volgens de FDA geen verschil is tussen die vis en de gewone vis.

Het is ook nog onbekend hoe snel de zalm in de Amerikaanse supermarkten ligt. Het duurt waarschijnlijk een tijd, mogelijk jaren, voordat er een grote hoeveelheid van de vis beschikbaar is.