'Hema is te veel een supermarkt geworden'

De Hema moet zich meer gaan richten op gemaksproducten en niet proberen om een supermarkt in het klein te zijn.

Dat zegt topman Tjeerd Jegen in een dinsdag gepubliceerd interview met het Algemeen Dagblad.

"Onze kracht zit in de breedte van ons aanbod, van rookworsten tot make-up. Maar de laatste jaren zijn we te veel een supermarkt geworden, met verse melk en een groenteafdeling. We moeten niet repliceren wat Albert Heijn en Jumbo al doen, maar klanten bedienen met gemaksvoedsel zoals broodjes, salades, goede versmaaltijden en borrelhapjes."

Online

Jegen is op meer gebieden ontevreden. Zo maakt de webwinkel van Hema het klanten volgens hem "wel erg lastig om online bij ons te kopen". Betaalmethodes verschillen per product en het duurt soms lang totdat een klant een bestelling in de winkel kan ophalen.

Maandag maakte het Algemeen Dagblad al bekend dat Jegen in het interview had gezegd dat Jip en Janneke voor Hema niet heilig zijn. "Er is geen diepgravend marktonderzoek voor nodig om te zien dat jonge kinderen van nu ook andere boek- en filmhelden hebben."

Uitbreiden

Jegen is pas sinds april topman bij Hema, dat al jaren grote verliezen draait. Hij wil het "oersterke" merk weer rendabel maken. Dat moet onder meer gebeuren door internationaal in hoger tempo uit te breiden. De topman ziet onder meer ruimte voor honderden nieuwe Hema’s in Frankrijk.

Lees meer over:
Tip de redactie