Het wordt producenten makkelijker gemaakt om nieuwe voeding, bijvoorbeeld producten op basis van insecten, op de Europese markt te brengen.

De Europese Commissie heeft maandag formeel een voorstel aangenomen dat de regels op dat gebied wijzigt, meldt Food Navigator. Eerder stemden de leden van zowel het Europees Parlement en de Commissie al in met de wetswijziging.

De procedure is versimpeld en gecentraliseerd. Elk voorstel gaat nu alleen langs de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Onnodige handelsbelemmeringen worden weggenomen.

Dit betekent dat nieuwe voedingsmiddelen straks sneller op de gehele Europese markt gebracht kunnen worden. Autorisatie van nieuwe producten wordt naar verwachting verkort van drie naar anderhalf jaar.

Kloonvlees

Onder ‘nieuwe voeding’ vallen onder meer producten verkregen middels nieuwe technologieën, zoals klonen en nanotechnologie. Er wordt nog wel gesproken over specifieke regels voor kloonvlees, een omstreden productgroep.

Ook voeding die van oudsher niet in Europa wordt geconsumeerd valt onder de nieuwe regels. Een voorbeeld van een onlangs goedgekeurd product is korianderzaadolie. In de toekomst zal het vaak om producten op basis van insecten gaan. Bedrijven moeten wel aantonen dat nieuwe voeding in een of meerdere niet-Europese landen al minstens 25 jaar veilig geconsumeerd wordt.

De wijziging treedt eind 2017 in werking.