'Hotels verhogen regelmatig toeristenbelasting'

Nederlandse hotels en bungalowparken verhogen op grote schaal de gemeentelijke toeristenbelasting en steken dat bedrag in eigen zak. Dit constateert de Consumentenbond na onderzoek voor de Reisgids.

Dat maakt de bond maandag bekend.

De hoogte van toeristenbelasting van honderden vestigingen van de tien grootste hotelketens en drie grootste bungalowparken werden genoteerd. De tarieven werd vergeleken met de gemeentelijke toeristenbelasting. Bij ruim 40 procent was de gerekende belasting hoger dan de officiële belasting. 

Opslag van 187 procent

Hampshire hotel Mijdrecht spant volgens de Consumentenbond de kroon. De gemeente Mijdrecht vraagt 87 eurocent per persoon per nacht aan toeristenbelasting en het hotel maakt daar 2,50 euro van. Dat is een stijging van 187 procent. Ook Fletcher Parkhotel Val Monte in Berg en Dal komt niet goed uit de verf met een opslag van 170 procent.

Alleen bij Accor hotels (Ibis, Mercure, Novotel), Hilton, NH Hotels en Landal heffen alle onderzochte hotels en parken het exacte bedrag van de gemeentelijke toeristenbelasting, zonder opslag. 

Volgens de bond vermelden veel accommodaties de toeristenbelasting niet vooraf of verstoppen er andere lokale belastingen in. In totaal werden 237 locaties onderzocht.

Lees meer over:
Tip de redactie