Het eten van zoetigheid vormt in de hersenen een herinnering aan de maaltijd, waardoor mensen willen blijven eten. 

Dat concluderen onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit Georgia Regents University en Charlie Norwood VA Medical Center. Zij publiceerden hun bevindingen, na onderzoek op ratten, in het blad Hippocampus.

Het eten van zoetigheid activeert het deel van de hersenen dat belangrijk is voor het herinneren van persoonlijke gebeurtenissen uit iemand leven, de zogenaamde hippocampus. Het zoete voer versterkte de werking van de hippocampus bij de ratten. 

"Wij denken dat het episodische geheugen beïnvloed kan worden door het eetpatroon", zegt Marise Parent, professor in de neurowetenschap. "We maken beslissingen als: 'ik eet nu even niet, want ik had een zwaar ontbijt' op basis van ons geheugen over wat we hebben gegeten", licht ze toe. 

Gezond

Herinneringen aan maaltijden ligt ten grondslag aan een gezond dieet, stellen de onderzoekers. "Eerder onderzoek uit Londen toont aan dat door het onderbreken van een herinnering aan een maaltijd, door bijvoorbeeld televisie kijken, de volume van een maaltijd toeneemt", staat te lezen in de persverklaring over het onderzoek.

"Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met geheugenverlies opnieuw gaan eten als ze opnieuw een maaltijd krijgen voorgeschoteld, zelfs als ze al een maaltijd ophebben, omdat ze daar geen herinnering van hebben."

Het onderzoeksteam wil in de toekomst bepalen of maaltijden die veel proteïne, vet of koolhydraten bevatten eenzelfde effect hebben op de hersenen.