Kookboek over New York verkozen tot beste van 2015

Spuntino van de Londense chef Russel Norman is donderdag uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2015. "Dit kookboek sprong er uit op vele fronten, waaronder de vormgeving en de fotografie", aldus de initiatiefnemer.

De vijfkoppige vakjury van de Kookboek van het Jaar-verkiezing was unaniem in haar keuze voor Spuntino, vertelt Fusina Verloop van De Wonderneming, initiatiefnemer van de verkiezing.

Norman won de prijs in 2013 ook, toen met zijn boek PolpoSpuntino verkent het culinaire karakter van New York. Alle recepten in het kookboek vinden hun oorsprong in de verschillende buurten van de Amerikaanse stad.

De publieksprijs ging dit jaar naar De Veldkeuken.

Openvallen

De Kookboek van het Jaar-verkiezing bestaat sinds 2007. Er worden zes kookboeken genomineerd, waaronder drie vertalingen. Naast fotografie en vormgeving wordt bestudeerd of de recepten makkelijk genoeg te maken zijn. Of het boek mooi openvalt is ook een factor.

De belangrijkste voorwaarde is echter dat de recepten kloppen. "Dat is niet zo vanzelfsprekend", vertelt Verloop. "Het viel één van onze juryleden op hoe vaak de aangegeven hoeveelheden in het recept niet kloppen. Ook ontbreken onderdelen van het gerecht soms in de ingrediëntenlijst. Dan houdt het op."

Geen bestseller

Een bestseller in Nederland was Spuntino niet: het stond dit jaar geen enkele week in de top-10 die de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bijhoudt. Hetzelfde geldt voor de andere vijf genomineerden.

"De meest populaire kookboeken in Nederland zijn dieetboeken en boeken over 'bewust' eten: superfoods en dergelijke. Dat vinden wij minder belangrijk. Wij kijken vooral of de recepten lekker zijn en welk verhaal achter het eten er verteld wordt", legt Verloop uit.

Dieetboeken en boeken van voedingscoaches als Rens Kroes belandden daardoor niet op de nominatielijst. Al is hier ook een andere verklaring voor: "Zulke boeken worden vaak niet voor deze prijs ingezonden door de uitgever."

Groei

De verkoop van kookboeken is groeiende. "Mensen zijn steeds enthousiaster over eten. Ze zijn geïnteresseerd in de herkomst: waar komt voedsel vandaan en hoe wordt het geproduceerd?", aldus Verloop.

Daardoor zijn - naast de gezondheidsgerichte kookboeken - vooral de meer specialistische uitgaves populair. "Er verschijnen mooie boeken over plekken als Peru, New York of Suriname. Ook kopen mensen graag boeken over hoe je een specifiek product als vis of vlees het beste bereidt."

Lees meer over:
Tip de redactie