Het loopt nog niet storm bij Bag & Buy, de eerste verpakkingsvrije winkel van Utrecht, die in september in de Twijnstraat werd geopend.

Volgens Wim van Dijk, de man achter Bag & Buy, heeft zijn winkel voor en na de opening veel aandacht gekregen. Maar dat is niet direct goed voor de omzet gebleken, laat hij weten. “We moeten ons ondanks alle aandacht nu gewoon gaan bewijzen hier in Utrecht. We hebben de winkel van de grond gekregen en nu moet de winkel doorontwikkeld worden.”

Volgens Van Dijk zijn klanten wel enthousiast over het concept. "We zien steeds meer trouwe klanten in onze winkel. De mensen die komen zijn superenthousiast. Er komen veel mensen even snuffelen en kijken wat er bij ons te halen is.”

Vrijwilligers

Doordat de omzet nog achterblijft bij de verwachting, deed Bag & Buy onlangs een oproep om vrijwilligers aan te trekken. Volgens Van Dijk komt dat voort uit de iets te grote broek die de winkel had aangetrokken.

“Door de enorme positieve aandacht en flow van de crowdfunding zijn we met een te grote groep mensen begonnen,” legt Van Dijk uit. “De eerste aanloop hadden we hoger ingeschat. Vandaar dat we nu toe moeten naar een kleine kern met ondersteuning van vrijwilligers. Vrijwilligers willen we ook graag om de betrokkenheid in de buurt te stimuleren.”

Assortiment

Een andere oplossing om het tij te keren wordt gezocht in uitbreiding van het assortiment. “Daar moet nog meer bij. We willen bijvoorbeeld wasmiddelen om te tappen en te scheppen en er zijn zaken die je nu alweer anders zou doen qua inrichting.” Ook moet er een productinformatie app komen.

De komende tijd gaat Van Dijk verder doorontwikkelen en kijken wat de klanten nog missen. “Kritisch kijken naar onszelf hoort daar ook bij.”

Donateurs

Bag & Buy werd voornamelijk gerealiseerd dankzij crowdfunding. Er werd bijna een ton opgehaald via 850 donateurs.

In de winkel worden er geen verpakkingen gebruikt om zo bij te dragen aan een duurzame samenleving en wordt er alleen met biologische producten gewerkt die allemaal door de klanten zelf geschept en gewogen kunnen worden. De winkel is een afgeleide van de in Amerika populaire winkelketen Wholefoods.