Het platform Airdnd, waarop hobbykoks etentjes bij hen thuis aanbieden, is "geen oneerlijke concurrentie voor de professionele horeca".

Dat stelt Airdnd ('air drink 'n dine') donderdag in een reactie op Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Europese branchevereniging HOTREC.

Deze organisaties presenteren donderdag een tienpuntenplan voor de horeca om hun weg te vinden in het veranderde 'speelveld'. Deelinitiatieven als Airbnb en Airdnd nestelen zich in toenemende mate naast professionele horeca-ondernemingen. Bij Airdnd hebben zich sinds de lancering twee maanden geleden al zevenhonderd kookliefhebbers aangesloten.

Eén van de punten uit het plan is dat de sector voor alle deelnemers gelijk moet blijven. "Platforms als Airdnd zijn in feite commerciele ondernemingen. Volgens ons hoor je dan onder dezelfde regelgeving te vallen als professionele horeca", zegt een woordvoerder van de KHN tegen NU.nl.

Volgens koepelorganisatie HOTREC, waar de KHN bij is aangesloten, leiden online deelinitiatieven in de praktijk vaak tot oneerlijke concurrentie.

Niet te stoppen

Maar Airdnd is het niet eens met de KHN. "Hobbychefs zijn geen ondernemers, ze vragen alleen een onkostenvergoeding voor een diner dat ze serveren in hun eigen huiskamer. Vriendenclubs en buurtbarbecues waar de kosten worden gedeeld, hoeven ook niet aan horecaregelgeving te voldoen", aldus het platform.

Airdnd stelt dat de deeleconomie niet te stoppen is, en dat brancheorganisaties met hun tijd mee moeten gaan. Volgens Airdnd hoeven restaurants zich geen zorgen te maken over een terugloop in de klandizie. Men wijst liever op de voordelen: zo zou het initiatief de sociale cohesie in wijken ten goede komen.