De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van bewerkte vleeswaren in categorie 1 (kankerverwekkend) door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). 

"Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl", aldus de belangenorganisatie maandag.

VNV wijst erop dat Nederlanders gematigde vleeseters zijn. "Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien: meer dan 50 gram per dag."

Ook stelt de vereniging dat in het onderzoek uitsluitend is gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij overmatige consumptie. "Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten. Dit betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken."

Voedingstoffen vlees

Volgens de organisatie bevatten vleeswaren juist veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. "Deze voedingstoffen zijn moeilijk te verkrijgen uit andere producten die we dagelijks consumeren. Een bescheiden consumptie van vlees en vleeswaren past daarmee ook volgens het Voedingscentrum en diëtisten prima in een gezond en gevarieerd dieet", aldus VNV.

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel 

"Mensen zijn omnivoren, ingesteld om vlees te eten. Al duizenden jaren proberen we het vlees langer houdbaar te maken", zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag.

Volgens hem is alles wat de consument te veel eet, slecht. "Maar om bewerkt vlees nu in hetzelfde rijtje te zetten als kankerverwekkende stoffen als asbest gaat mij te ver. Dit mag niet gaan leiden tot een nieuwe E-nummer-hetze", aldus de woordvoerder.

HEMA

Winkelbedrijf HEMA, bekend om zijn rookworsten, zegt in een reactie op de 'vleeswaarschuwing' van de Wereldgezondheidsorganisatie te geloven ,"in een uitgebalanceerd dieet waarvan ook vlees deel kan uitmaken". "Maar alles met mate", aldus een woordvoerder van het winkelbedrijf.