De Vereniging Koninklijke Slijters Unie daagt de gemeente Assen voor de rechter. De slijters willen dat de gemeente harder optreedt tegen Catawiki, waar drank wordt geveild.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag.

Het in Assen gevestigde online veilinghuis Catawiki veilt onder meer sterke drank, zoals whisky en cognac. Dat is wettelijk verboden.

De Vereniging Koninklijke Slijters Unie (VKSU) wil daarom dat de gemeente een einde maakt aan wat de beroepsgroep ziet als oneerlijke concurrentie.

Truc

Assen liet Catawiki eerder al aanpassen na kritiek van de VKSU. Bezoekers die drank willen kopen worden nu doorgeleid naar de internationale versie van Catawiki. Volgens de gemeente is Catawiki daardoor niet meer in overtreding van de drank- en horecawet.

De slijters zijn het daar niet mee eens en willen jurisprudentie over dit onderwerp afdwingen. "Dit is een truc. Als het zo makkelijk gaat, is wetgeving een wassen neus. Op deze manier biedt Catawiki nog gewoon gelegenheid tot het doen van bestellingen voor sterke drank", zegt de advocaat van de VKSU.

Catawiki zelf voelt zich niet aangesproken, omdat het geen fysieke locatie heeft waar het de drank verkoopt.