'WHO wil bewerkt vlees op lijst kankerverwekkende stoffen'
Dat schrijft Daily Mail na het inzien van documenten van diezelfde organisatie. De aanbevelingen komen van het Internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker, een tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Dat betekent niet dat het eten van bacon, burgers en worsten net zo’n groot risico op kanker met zich meebrengt als het roken van sigaretten, legt Marsja Meijer van KWF Nederland uit. "Dezelfde classificering betekent niets meer dan dat er evenveel bewijsvoering is voor het feit dat iets een kankerverwekkende stof is. Het zegt niets over de mate van kankerverwekkendheid."
Ook rood vlees zou in de ‘encyclopedie van kankerverwekkende stoffen’ komen. Dit zou wel een categorie lager geplaatst worden.
De nieuwe veranderingen kunnen de voedselsector flink op z’n kop zetten. Ook kunnen eetrichtlijnen, verpakkingen en diëten aangepast moeten worden.
Darmkanker
Vooral de link tussen vlees en darmkanker is sterk, met schattingen dat de helft van de gevallen kunnen worden voorkomen door een gezondere levenswijze.
Een mogelijke verklaring voor het risico op darmkanker is het zogeheten heemijzer. Deze stof geeft rood vlees zijn rode kleur, maar kan ook de darmwand beschadigen.
Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat bijvoorbeeld om salami, ham, bacon en rookworst. Ook hamburgers en gehakt vallen onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.
De beslissing over de nieuwe kwalificatie van bewerkt vlees, op basis van onderzoek van wetenschappers uit tien landen, zou maandag moeten worden genomen.