Een proef om ook in de lente- en zomermaanden hertenvlees uit Nieuw-Zeeland op de Hollandse menukaarten te krijgen, is geslaagd.

Dat meldt de website van Radio New Zealand.

Cervena, de koepelorganisatie van de Nieuw-Zeelandse hertenhandelaren, heeft het afgelopen half jaar het vlees onder de aandacht van 1.200 Nederlandse restauranthouders weten te brengen. In totaal werd 15.000 kilo hertenvlees tegen gereduceerd tarief aan de restaurants verkocht.

Deze proef is geslaagd, stelt een woordvoerder van Cervena, al waren de koks en klanten wel wat verward. Normaliter wordt hertenvlees in Nederlandse restaurants vooral geserveerd in de herfst- en wintermaanden.

"Het vlees sloeg vooral aan als het als specialiteit of als onderdeel van een menu op de kaart werd gezet", aldus een woordvoerder. "Nederlandse gasten worden minder enthousiast als het vlees als apart stuk wild wordt geserveerd."

Nieuwe markt

Volgens Cervena heeft het merendeel van de chefs dat heeft meegedaan aan het project ook meer hert uit Nieuw-Zeeland besteld voor de wintermaanden. Het is de bedoeling dat deze trend in 2016 wordt voortgezet.

De samenwerking tussen Cervena en de Nederlandse restaurants maakt deel uit van een strategisch plan om de komende jaren een grotere afzetmarkt voor het hertenvlees uit Nieuw-Zeeland te vinden. Dit wil het land vooral doen door duidelijk te maken dat het vlees het hele jaar door op de kaart kan staan.