Binnen vijf tot tien jaar moeten er betaalbare kweekvleeshamburgers in winkels te koop zijn. 

Dat zegt professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht tegen BNR

Post en zijn collega’s zetten momenteel een bedrijf op met de naam Mosa Meat. Het bedrijf moet grotere producties gaan draaien in vaten van uiteindelijk 25.000 liter. Met die volumes is de huidige prijs van kweekhamburgervlees ongeveer 60 euro per kilo. Twee jaar geleden kostte de eerste burger van in het lab opgekweekte cellen nog een kwart miljoen euro. 

Met verbeterde productiemethodes kan de prijs fors omlaag, legt Post uit. Er is echter veel geld nodig om dat te bereiken. Daarom zoekt het bedrijf naar investeerders.

Acceptatie

Sociaal-psycholoog en marktonderzoeker professor Wim Verbeke van de Universiteit Gent doet onderzoek naar de consumentenacceptatie van het nieuwe namaakvlees. "Consumenten vinden het product onnatuurlijk en niet lijken op echt vlees", aldus Verbeke. "Toch zijn er ook consumenten die de ontwikkelingen goed vinden voor het dierenwelzijn en vinden dat het een kans biedt om de groeiende wereldbevolking te voeden."

Pas als de burger dezelfde prijs heeft als een reguliere hamburger, wordt ook voor de investeerders pas duidelijk hoe groot de markt voor het product werkelijk is, laat Post weten.