Voor een voordelige knipbeurt kun je het beste in Polen zijn. Bier is het goedkoopst in Tsjechië en boter wordt het voordeligst verhandeld in Duitsland. 

Dat blijkt uit onderzoek van sociaaleconomisch instituut WSI waar het Duitse blad Der Spiegel zaterdag over bericht.

Het onderzoek toont de gemiddelde consumentenprijzen van Europese landen in het algemeen, waarbij een aantal producten zijn uitgelicht. Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend.

Sigaretten

De Britten leggen volgens het onderzoek het meeste neer voor een pakje sigaretten (10,81 euro) terwijl de Frankfurter worst in Zwitserland het duurst wordt betaald.

Het prijsniveau in Nederland komt volgens het onderzoek uit op 110,7. Daarbij is het niveau 100 het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten.

Duurst

Denen (138,0), Zweden (124,7) en Finnen (123,2) zijn binnen de EU het meeste kwijt om het huishouden draaiende te houden. In Zwitserland (154,1) is het leven nog net wat duurder. Ook In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Luxemburg ben je duurder uit dan in Nederland.

Daartegenover zijn Macedonië, Bulgarije en Albanië het goedkoopst volgens de statistieken.