Ouders willen dat er meer vakken gegeven gaan worden in het Nederlandse basisonderwijs. Vakken als ‘omgangsvormen’, sociale media en Engels zouden verplicht kunnen worden. 

Dat is de uitkomst van het Nationale School Onderzoek dat het AD uit heeft laten voeren.  

Van de 85.000 geënquêteerde Nederlanders zijn zeven op de tien voor het verplichte vak ‘omgangsvormen’ op de basisschool. Engels op de basisschool vinden de meeste mensen ook prima, maar driekwart is tegen Engels in de kleutergroepen, zoals eerder door een landelijke danktank werd bepleit.

Naast de extra vakken in het basisonderwijs zouden ouders in het voortgezet onderwijs meer lessen techniek en sport willen zien. Ook wil een meerderheid meer regels op school zoals afspraken over petjes en minirokjes en alleen gezonde snacks in de kantine.

Geen aanpassingen

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs laat aan het AD weten dat hij niets voelt voor aanpassing van het lespakket of meer verplichtingen. Kledingafspraken wil hij daarnaast aan scholen overlaten.

Een school is volgens hem wel meer dan een plek om alleen te leren lezen en schrijven, "maar we moeten niet alles op het bordje van de scholen leggen; er is ook een verantwoordelijkheid voor ouders", aldus Dekker. 

Cijfer

De ondervraagden geven het onderwijssysteem, de scholen en de docenten gemiddeld een 7 als rapportcijfer. Staatssecretaris Dekker vindt dat dit rapportcijfer omhoog moet. "In vergelijking met andere landen is ons onderwijs goed, daar geef ik de leraren een groot compliment voor. Maar we wonen in een van de mooiste en rijkste landen van de wereld, daar hoort ook het beste onderwijs bij", aldus Dekker.