Het Europees Parlement dreigt de productie en verkoop van producten met insecten een halt toe te roepen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (NFLI) noemt dit 'een stap terug' in de verduurzaming van ons eten.

Op dit moment kun je in Nederlandse supermarkten al terecht voor producten waarin insecten zijn verwerkt. Denk aan schnitzels van buffalowormen, zogenoemde 'bugnuggets' en smeersels met meelwormen. 

Het Europese Parlement debatteert volgende week woensdag over de 'Novel Foods'-regelgeving. Tot verrassing van onder andere de FNLI neemt de voorgestelde nieuwe regelgeving ook insecten, algen en wieren op de korrel. 

Novel foods zijn voedingsmiddelen 'die vóór mei 1997 nog niet in significante mate werden geconsumeerd'. Novel foods moeten uitgebreid getest worden op veiligheid en daarnaast een complexe toelatingsprocedure doorlopen. Dat brengt veel papierwerk met zich mee en kan wel 4 jaar duren. 

Volgens de FNLI is dit een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die de insectenmarkt domineren, geen beginnen aan is. Tot nu toe worden deze insectentoepassingen 'gedoogd' door de wetgever. Er is immers nog geen overkoepelende Europese regelgeving voor eetbare insecten, zodat ze eigenlijk illegaal in de winkels liggen.

Papierwinkel

"Wij vinden dit een buitengewoon rare toestand", zegt FNLI-directeur Philip den Ouden woensdag in De Telegraaf. "Iedereen heeft de mond vol over duurzaam en alternatieve eiwitten. Insecten zijn al jaren op de markt en zijn veilig en nu zouden ze ineens door de hele Brusselse papierwinkel moeten worden goedgekeurd."

De FNLI pleit ervoor om eetbare insecten uit de novel foods-regelgeving te houden. Zo blijft de weg vrij voor duurzame insecteneiwitten.

Insecten zijn een goede en duurzame bron van eiwitten omdat ze van weinig kilo's plantaardig voedsel veel kilo's dierlijk eiwit maken. Ook in veevoer worden insecten gebruikt. Dat heeft soortgelijke voordelen.