Ritjes op olifanten in landen als Thailand en India zijn bij Nederlandse reisorganisaties bijna niet meer te boeken. Aanbieders van vakantiereizen verenigd in de ANVR hebben jaren geleden al afgesproken dergelijke attracties niet meer aan te bieden.

Afgelopen weekeinde begon actiegroep World Animal Protection (WAP) een petitie tegen Thomas Cook Group om olifantentrips uit reisprogramma's te halen. De reisgigant biedt echter naar eigen zeggen al geruime tijd geen uitstapjes met olifanten meer aan.

"Thomas Cook Group is enige tijd geleden al gestopt met het aanbieden van olifantenexcursies aan onze Britse en Noord-Europese klanten en onze bedrijven op het Europese vasteland, waaronder Duitsland, hebben ook de excursies uit hun programma's verwijderd."

Duurzaam

De ANVR hamert al jaren op het belang van duurzaam toerisme waaronder ook rol van dieren, en zegt dat het überhaupt 'beter is om het niet aan te bieden'. De koepelorganisatie verzorgt trainingen duurzaam toerisme voor leden over wat je wel moet aanbieden en wat niet. Maar de organisatie kan niet dwingend optreden naar reisorganisaties, aldus een woordvoerster. "Het is aan bedrijven zelf om duurzaamheid na te streven."

Thomas Cook is in Nederland actief via de bedrijven Vrij Uit en Neckermann. Beiden bieden al jaren geen olifantenexcursies aan.