Niet alle boodschappen in één keer doen, maar tussendoor een keertje extra naar de supermarkt, zorgt voor bijna vier porties meer groenten en fruit per week.

Dat blijkt uit onderzoek door de Australische branche-organisatie van groente- en fruittelers AUSVEG

Steeds minder Australiërs halen alle boodschappen voor de hele week in één keer. Dat kan hun gezondheid ten goede komen. Meerdere keren per week boodschappen doen, heeft tot gevolg dat mensen meer verse groente en fruit kopen. Eén extra supermarktbezoekje zorgt voor 3,8 extra porties groente en fruit per week.

Het onderzoek laat zien dat 80 procent van de consumenten vaker dan 1 keer per week versboodschappen doet. Twee derde gaat zelfs vaker dan 2 keer per week naar de winkel om verse groente en fruit te kopen. 

"De meeste Australiërs slaan niet één keer per week groot in - ze zien de supermarkt steeds meer als een 'uitbreiding van hun koelkast'. Ze kopen dus alleen genoeg versboodschappen voor de komende paar dagen waardoor ze voedselverspilling voorkomen", zegt woordvoerder Kurt Herman. "Het is bemoedigend om te zien dat consumenten meer met hun gezondheid bezig zijn."

Grotere rol 

Het onderzoek vond plaats in het kader van een langlopende studie naar het aankoopgedrag rondom groenten en fruit. Voor consumenten blijken gemak en gezondheid een steeds grotere rol te gaan spelen. Dat biedt perspectief voor maaltijdboxen, die ook in Australië in opkomst zijn. "Consumenten willen gemak, maar wel zelf alles klaarmaken. Ze zoeken naar gezonde opties en willen verspilling verminderen", aldus Herman.