Traditiegetrouw begint het bockbierseizoen in Nederland op de eerste maandag van oktober. De brouwers in Nederland hebben dit jaar ruim 125 herfstbockbieren gebrouwen, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen er ruim 90 bockbieren zijn gebrouwen.

Bockbier is de trots van de Nederlandse brouwer; het wordt één keer per jaar gebrouwen en is in een beperkte hoeveelheid beschikbaar. 

"Met ruim 125 nieuwe herfstbockbieren dit najaar, heeft de consument veel keuze", zegt Cees-Jan Adema, Directeur Nederlandse Brouwers Bockbier. "Het is een prachtig seizoensbier dat zich bij uitstek leent om te combineren bij mooie gerechten."

Consumenten kunnen in november deze combinaties van bockbier en eten ook gaan proeven bij restaurants door heel Nederland. Via restaurantwebsite Iens worden deze bockbiermenu's aangeboden.

Avondeten

De meerderheid van de bierdrinkers (64 procent) drinkt wel eens bier bij het avondeten, blijkt uit het het Nationaal Bieronderzoek onder 1087 deelnemers tussen 18 en 65 jaar oud. Bijna vier op de vijf (78 procent) drinkt wel eens een speciaalbier, zoals bockbier.

Mensen maken steeds bewustere keuzes op het gebied van eten en drinken en de keuze voor een type speciaalbier hangt dan ook af van het seizoen (36 procent) en het moment (33 procent).

De belangrijkste rol bij de keuze voor een speciaalbier is de smaak (69 procent). Vrouwen laten zich in de keuze voor een speciaalbier met name leiden door de smaak (69 procent), maar de keuze wordt ook vaak afgestemd op het seizoen (39 procent).