Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection (WAP) begint een petitie tegen Thomas Cook omdat deze reisorganisatie nog steeds olifantenritten en -shows aanbiedt. 

Volgens WAP hebben inmiddels 63 reisorganisaties wereldwijd al laten weten deze vorm van dierenleed te schrappen, maar houdt Thomas Cook zich doof, ondanks meerdere pogingen tot contact.

"We willen dat Thomas Cook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, daarom roepen we iedereen op de petitie te tekenen", aldus een woordvoerder.

In landen als Thailand, India en Zimbabwe kunnen toeristen tegen betaling een ritje maken op de rug van een olifant. "Dat is volstrekt onnatuurlijk gedrag voor een olifant. Het is een wild dier en een wild dier is alleen met geweld te temmen'', aldus de woordvoerder van WAP. ''Om de dieren tam te krijgen, wordt het jong weggehaald bij zijn moeder, geïsoleerd, uitgehongerd en net zo lang geslagen totdat de wilskracht is gebroken.''

Thomas Cook is wereldwijd een van de grootste reisorganisaties. In Nederland worden reizen aangeboden onder de naam Neckermann en Vrij Uit.