De Britse ondernemers Sam Bompas en Harry Parr openen deze maand in Londen een voedselmuseum. 

Volgens de krant The Telegraph is het British Food Museum het eerste museum in het land waarin voeding centraal staat. Bompas & Parr bedachten eerder al een verdampte cocktail.

"Wij vinden dat een museum heel leuk moet zijn", zegt Parr tegen de krant. "Als je kijkt naar het Design Museum, als zij een tentoonstelling over stoelen hebben, mag je er niet in zitten. Zo worden wij niet", legt hij uit. 

Zo staat er een tentoonstelling op de planning getiteld "reis door de darmen", waarbij bezoekers in een massagestoel zitten terwijl ze naar een video kijken waarin een camera door het spijsverteringskanaal gaat. De stoel beweegt mee met de video. "Zo word je zelf het eten dat wordt verteerd", zegt Parr. 

Onderzoek

In het museum wordt ook onderzoek gedaan naar de beleving van eten. Zo werkt het museum samen met de universiteit van Oxford aan een experiment hoe 'geluidseffecten smaken'. 

"Gasten krijgen stukjes chocolade en luisteren naar specifieke soundtracks. Daarna moeten ze aangeven hoe ze het hebben ervaren en sturen wij de resultaten naar professor Charles Spence." 

Bompas en Parr hebben anderhalf jaar lang menu's verzameld om die tentoon te kunnen stellen. "Je kunt veel vertellen over een samenleving aan de hand van menu's", verklaart Parr. 

Het museum zit voorlopig in de Borough Market in Londen, maar naar een grotere locatie wordt al gezocht.