Na jaren van verkoopdalingen is de vraag naar caravans dit jaar weer toegenomen. In de eerste acht maanden werden bijna 5.000 nieuwe caravans verkocht, een stijging van 6 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral kamperen in retrostijl is in trek. De Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht speelt hier dit jaar op in met een paviljoen vol met 'gepimpte' oude caravans in retro-stijl.

Hans Louwers van de Kampeer&Caravan Industrie (KCI) beaamt de trend. ''Twee, drie jaar geleden was dit niet voor te stellen. Toen gingen caravans ouder dan dertig jaar voor een paar honderd euro de grens over. Maar nu blijven ze dus hier en worden ze omgebouwd tot hippe caravans in vintage-stijl'', vertelt hij.

Kampeerbeurs

De 51ste editie van de kampeerbeurs, die wordt gehouden van woensdag tot zondag, heeft als thema kamperen in 'La Douce France'. ''Bezoekers wanen zich al vanaf de entree in Frankrijk, het meest geliefde vakantieland van Nederlanders'', zegt Ferranti. Zo kunnen kampeerders genieten van baguettes, een café au lait met tarte tatin, amuses, petitfours en een wijnproeverij.

Bezoekers krijgen daarnaast 187 primeurs op het gebied van caravans, vouwwagens, campers, voortenten en handige kampeeraccessoires te zien. Een van de blikvangers is de buscamper. Vrijwel alle grote merken als Adria, Knaus, Volkswagen en Westfalia, laten hun nieuwste modellen zien op een speciaal ingericht plein.

Vouwwagens

Ook is er veel aandacht voor vouwwagens. ''We zien vooral een toename van vijftigplussers die vouwwagens kopen. Ze doen qua luxe en slaapcomfort niet meer onder voor een caravan of kampeerauto'', weet Ferranti.

Nederland telt in totaal zo’n 450.000 caravans, waarvan 50.000 ouder dan dertig jaar zijn.