Zorgen over de wereldeconomie hebben geen invloed op de vraag naar vliegreizen. Die bleef in augustus sterk groeien.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

De ticketverkoop lag in augustus 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee steeg de vraag sterker dan het aanbod. Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd voerden hun capaciteit met 5,9 procent op.

Gemiddeld was 84,7 procent van de beschikbare stoelen gevuld, een verbetering van 0,9 procentpunt. De bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaartbranche, lag niet eerder zo hoog.

Azië

Ondanks de tragere economische groei in met name China nam de vraag in Azië sterk toe. De toename van 7,7 procent werd alleen overtroffen in het Midden-Oosten, waar luchtvaartmaatschappijen 13,7 procent meer klandizie hadden.

Japan blijft wel een zwakke markt. KLM maakte daarom donderdag bekend maatregelen te nemen. Vanaf begin januari verdwijnt de route van Schiphol naar Fukuoka uit de dienstregeling. Die vluchten zijn verliesgevend.

In Europa en Noord-Amerika steeg het passagiersvervoer met respectievelijk 5,7 en 4,5 procent. Latijns-Amerika kende een groei van 6,7 procent, ondanks de aanhoudende malaise in Brazilië en Argentinië. In Afrika bleef de groei beperkt tot 3,6 procent, met name door de economische problemen van oliegrootmacht Nigeria.