Eén op de tien Franse salades bevat residuen van chemische producten die al tientallen jaren verboden zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Génération Futures, die in supermarkt gekochte kroppen sla op residuen van pesticiden en endocriene verstoorders onderzocht. De resultaten haalden de grote Franse kranten.

"Dit verwachtten we helemaal niet", zegt de woordvoerder van de organisatie tegen Le Figaro. "Met bijna een op de vijf salades waar wel iets mee is, kun je niet meer van toevalstreffers spreken."

Générations Futures maakt zich sterk voor een preventieve aanpak van chemische vervuilers. De organisatie speurt zelf naar sporen van pesticiden en endocriene verstoorders in voedsel. Deze zomer richtte Générations Futures zich op groene slasoorten zoals kropsla, eikenbladsla en rucola.

Voor het onderzoek kocht de organisatie 31 slakroppen bij supermarkten om ze vervolgens te analyseren. Ze troffen aan dat de monsters gemiddeld residuen van bijna vier verschillende pesticiden bevatten. Slechts zes slakroppen waren residuvrij. Van de 31 kroppen, kwamen er 29 uit Frankrijk.

'Cocktaileffect'

Hoewel de aangetroffen hoeveelheden miniem waren, waarschuwen experts voor een mogelijk 'cocktaileffect'. Ze denken dat de stapeling van chemische stoffen hun giftigheid kan versterken.

Sla is in Frankrijk de op drie na meest gegeten groente en heeft een gezond imago. Gemiddeld eet een Frans gezin vijf kilo sla per jaar. Sla staat ook bekend als de groente waar de meeste pesticiden-residuen in voorkomen