McLeod Russel, de grootste theeleverancier ter wereld, mag zijn Indiase thee niet meer ‘fair trade’ noemen. In Nederland kan dit gevolgen hebben voor bekende theemerken als Lipton en Twinings.

Begin deze maand raakte theeplukker McLeod Russel in opspraak door een journalistieke reportage van Britse journalisten. Vrijdag werd bekend dat het bedrijf voor zijn Indiase thee het label Fairtrade niet meer mag voeren.

De redenen waarom het logo door de Fairtrade-organisatie is ingenomen zijn vertrouwelijk. Het theeplukbedrijf levert thee aan onder meer Lipton, Twinings en Tetley’s. Op zijn website brengt het bedrijf het Fairtrade-logo nog wel prominent in beeld. Dat zou mogen omdat het twee plantages in Oeganda heeft die nog wel gecertificeerd zijn.

‘Na controles’

Het nieuws van het vervallen logo komt nadat Radio Four en de BBC misstanden op de Indiase plantages aan de orde stelden. Op de beelden is te zien hoe plukkers in krakkemikkige onderkomens zonder sanitair wonen. Arbeiders spuiten zonder enige bescherming met pesticiden.

Een woordvoerder van Fairtrade Deutschland meldt aan Knack dat McLeod zijn certificering verliest als gevolg van controles op plantages ter plaatse, waarbij wordt gekeken naar het gebruik van pesticiden, de arbeidsomstandigheden en de lonen.

Verbetering

Wat dit betekent voor de Fairtrade-status van de thee-assortimenten van Lipton en Twinings is nog onbekend. Unilever gaf na de onthullingen van de BBC al aan dat het deze serieus neemt, maar al hard bezig was met McLeods aan verbetering te werken.

McLeod zegt er alles aan te zullen doen om weer Fairtrade-gecertificeerd te kunnen worden.