Mensen die eten om een hongergevoel voor te zijn, kunnen een ongezond eetpatroon ontwikkelen. 

Amerikaanse diëtiste Tamara Duker schrijft op U.S. News Health over de gevaren van 'eten uit voorzorg'.

Het gaat om mensen die zich zorgen maken over de gevolgen van een hongeraanval en maatregelen nemen om te voorkomen dat ze duizelig worden of migraine krijgen. Die angst zorgt ervoor dat ze constant bezig zijn met eten, altijd iets meenemen, vaker naar snacks grijpen en hun dag rondom eten plannen.

Deze manier van met eten omgaan zorgt voor gewichtstoename en maakt het proberen af te vallen moeilijk, stelt Duker. "Af en toe hongerig zijn is niet slecht voor je."

'Lekkere trek'

"Honger zorgt er voor dat je wilt eten, maar bepaalt ook hoeveel je eet en uiteindelijk je gewicht. Iemand die niet eet vanuit zijn of haar fysiologische hongergevoel, laat zich leiden door 'lekkere trek'", aldus de diëtiste.

"Vooral bij kinderen kan dit leiden tot kieskeurige eters. Een kind dat eigenlijk al vol zit, heeft geen trek meer in een normaal gebalanceerde maaltijd, maar wacht gewoon op het volgende 'lekkers'."

Duker raadt mensen die nooit honger willen hebben aan om een hongeraanval te 'confronteren'. "Wat kan er gebeuren als je echt honger krijgt? Het blijkt vaak helemaal niet zo erg als wordt gedacht. Wie dat ervaart, kan gezondere keuzes maken", meent Duker.