Open Monumentendag heeft dit weekend ruim een miljoen bezoekers getrokken, liet de organisatie zondagavond weten "op basis van een eerste inschatting". Dat is evenveel als vorig jaar.

Open Monumentendag is eigenlijk geen dag maar het hele weekend: zaterdag en zondag. Thema dit jaar was 'kunst en ambacht' over de teloorgang van oude ambachten.

Van 5.000 monumenten in het hele land waren de deuren geopend.

In veel landhuizen, musea en kastelen lieten ambachtslieden hun werk zien dat meestal te maken had met het monument waarin het werd getoond.

Stadhuis Delft

Een van de toppers was dit jaar het stadhuis van Delft met 10.000 bezoekers en ook de Haagse Ridderzaal en Eerste Kamer waar in totaal 8.000 mensen zich lieten rondleiden. In Breda kwamen 4.500 mensen naar de Grote Kerk en 3.000 gingen langs bij de Koepelgevangenis. In Amsterdam trok de Oude Kerk ruim 6.500 geinteresseerden en de Beurs van Berlage een kleine 6.000.

Gemeenten waar de meeste mensen een of meer monumenten bezochten waren dit weekend Amsterdam (38.500), Dordrecht (31.000) en Bergen op Zoom (30.000).

Jonge kinderen

De organisatie noemt het opvallend dat er op deze 29e editie van Open Monumentendag meer toeristen, meer jongeren en meer gezinnen met jonge kinderen afkwamen.

Volgend jaar vinden de 'open monumentendagen' voor de 30e keer plaats. Voor die jubileumeditie -op 10 en 11 september- werkt de organisatie aan een speciaal programma met bijzondere monumenten.