Consumenten die kiezen voor light-versies van frisdrank zijn geneigd meer suiker, zout en vet voedsel te nuttigen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Illinois. 

De onderzoekers bekeken de eetgewoonten van 22.000 Amerikanen uit data van Amerikaans gezondheidsstatistieken. Daarin werden deelnemers gevraagd op te sommen wat ze de afgelopen twee dagen tot zich hadden genomen. 

Professor Ruopeng An onderscheidde in de voeding onder meer vijf soorten drank: suikervrije of lightdrank, drank met suiker, koffie, thee en alcohol. Daarnaast bekeek hij 661 soorten voedsel, onder meer eten dat niet direct noodzakelijk is voor het lichaam maar wel variatie toevoegt aan het dieet, zoals koekjes, ijs en chocolade. 

Chips

"Het zou zo kunnen zijn dat mensen die light-drankjes drinken het idee hebben dat ze meer mogen eten, dus dat ze dan eerder een muffin pakken of een zak chips", legt An uit. 

Uit het onderzoek bleek onder meer dat koffie de meest geliefde drank van consumenten was, gevolgd door dranken met suiker, thee, alcohol en light-dranken. De alcoholconsumptie ging gepaard met de hoogste inname van calorieën, gevolgd door suikerrijke drank, koffie, light-drank en thee.