De acht grootste chipsmerken van Nederland vertonen een gebrek aan duurzaamheid. 

Dat blijkt uit onderzoek van merkenvergelijker Rank a Brand.

Geen van de merken scoorden hoger dan een D-label, op een schaal van A (best) tot E (slechtst). De merken zijn beoordeeld op het gebruikmaken van duurzame ingrediënten, zoals biologisch geteelde aardappelen en duurzame alternatieven voor palmolie.

Ook is gekeken naar het klimaatbeleid en het gebruik van duurzame energie. Tenslotte is de vergelijker nagegaan hoe de merken presteren op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Van de zeventien punten die in het onderzoek te behalen vielen, ontvingen de hoogst scorende merken slechts vier punten, voldoende voor een D-label. Deze score geldt voor Doritos, Lay’s en Smiths; allen onderdeel van het Amerikaanse bedrijf PepsiCo. 

Kettle en Pringles halen met drie punten allebei nog net het D-label. De andere drie merken chips die zijn onderzocht, Croky, Burts en Tyrrells, melden helemaal niets over hun duurzaamheidsprestaties en scoren daarmee automatisch het laagste E-label. Rank a brand: "Wij adviseren mensen om deze merken voorlopig links te laten liggen tot hun duurzaamheidsbeleid zichtbaar is verbeterd."