Eén op de vijf Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan twee uur buiten de koeling staat. Door dergelijke misvattingen ontstaan er veel voedselinfecties in de eigen keuken.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Voedingscentrum waarvoor ruim 1500 werden ondervraagd.

Dat rauwe, dierlijke producten zoals kip ziekmakers kunnen bevatten is alom bekend. Maar volgens het Voedingscentrum liggen 'keukenblunders' op de loer. Bijna de helft van de consumenten denkt dat ze aan voedingsmiddelen kunnen zien of ruiken of ze er ziek van worden, maar dat is niet waar. "Beperkt houdbaar eten, zoals vlees of vis, dat nog goed ruikt, kan te veel ziekmakers bevatten", aldus het centrum.

Ruim een op de drie mensen denkt ten onrechte dat je theedoek hygiënisch schoon wordt bij wassen op 40 graden. Dat moet 60 graden zijn.

Voedselinfectie

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in eigen keuken.

Om te laten zien hoe je thuis kunt voorkomen dat je  ziek wordt, of dat iemand anders klachten krijgt van eten, voert het Voedingscentrum de komende weken de landelijke campagne.