'Reisziekte tegen te gaan zonder medicijnen'

Britse wetenschappers denken een manier te hebben gevonden om reisziektes te voorkomen. Volgens de onderzoekers kan misselijkheid op het water, op de weg of in de lucht mogelijk worden verholpen met behulp van elektriciteit. 

Het onderzoek aan de Britse universiteit Imperial College London zit in een beginfase, maar de wetenschappers hopen met een doorbraak te kunnen komen. 

De resultaten zijn gepubliceerd in Neurology. Reizigers kunnen misselijk worden door een reis per trein, vliegtuig, boot of auto. Het gaat mis in de hersenen doordat signalen die het zicht en het gehoor bereiken niet met elkaar corresponderen.

Onderzoeker Qadeer Arshad ontwikkelde een techniek waarbij het deel van de hersenen werd gemanipuleerd, waar de signalen binnenkomen die mensen misselijk maken. 

Stoel

Het onderzoeksteam heeft een speciale stoel laten maken, waarin proefpersonen door elkaar worden geschud en 'gegarandeerd' zeeziek worden. De helft van de twintig proefpersonen kregen elektronen via de schedel naar de hersenen gestuurd. Die proefpersonen werden minder misselijk en herstelden ook eerder. 

Volgens Arshad is het resultaat vergelijkbaar met dat van medicatie als scopolamine, maar dan zonder het slaperig neveneffect. "Binnen een paar jaar kunnen mensen deze techniek gebruiken, dat ligt niet ver in de toekomst", zegt Arshad.

Tip de redactie