Franse restauranthouders maken zich ernstig zorgen over de oprukkende 'clandestiene' huiskamerrestaurants. Het zijn er nu al meer dan drieduizend. In Nederland is dezelfde kritiek te horen.

De Franse vakbond Synhorcat (Syndicat national des hôteliers, restaurateurs, cafetiers et traiteurs) zegt zich grote zorgen te maken over 'clandestiene restaurants' die overal de kop opsteken.

De organisatie doelt op huiskamerrestaurants van particulieren. Zij hoeven zich niet aan richtlijnen te houden die gelden voor de reguliere horeca, zoals vergunningen, hygiëne- en voedselveiligheidsmaatregelen en dragen geen belastingen af over hun inkomsten.

"Websites staan bol van de aanbiedingen voor een met muziek omlijste maaltijd die bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert en alle drankjes inbegrepen voor 80 euro. Dan heb je het niet meer over een voorbeeld van kosten delen door samen te eten. Het is aanbieding, waarbij de uitbater zich volledig onttrekt aan de regels die gelden ten aanzien van hygiënische maatregelen, belastingen of bijvoorbeeld het schenken van alcohol", meldt de vakbond.

Succes

Als niet wordt ingegrepen om deze praktijken aan banden te leggen, zou het aantal illegale restaurants in Frankrijk over drie jaar kunnen oplopen tot 20.000, beweert Synhorcat. De organisatie verwijst naar het succes van Airbnb.

In 2013 telde Frankrijk volgens FranceAgriMer 110.000 restaurants en 35.000 fastfoodrestaurants. De brancheorganisatie heeft in een gesprek met Martine Pinville, de Franse staatssecretaris van Economische Zaken duidelijk gemaakt dat de horeca niet uit is op nieuwe regels. Wel zouden aanbieders op Airbnb of huiskamerrestaurants hun activiteiten "systematisch en verplicht" bij de overheid en de fiscus moeten melden. 

Ongelijk speelveld

"Wij leven in een wereld vol gekken waar de traditionele horecaspelers steeds meer regels opgelegd krijgen om de consument beter te beschermen, terwijl sharing economy-initiatieven ons ondertussen beconcurreren zonder dat de wet ze een vingerbreed in de weg legt", zegt Didier Chenet, voorzitter van Synhorcat in Le Point.

Er moet wet- en regelgeving komen voor huiskamerrestaurants, anders is de overheid oneerlijk tegenover de horeca, aldus de vakbond. Precies diezelfde kritiek was in Nederland te horen bij de lancering van AirDnD, een initiatief tot een platform voor gezamenlijk dineren, dat recent werd gelanceerd.