'Nabijheid restaurants heeft weinig invloed op gezondheid'

Onderzoekers hebben nauwelijks verband kunnen aantonen tussen de aanwezigheid van supermarkten en restaurants in delen van Los Angeles, en hoe (on)gezond mensen daar eten.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie in het tijdschrift Preventing Chronic Desease.

De onderzoekers keken naar het aanbod van voedsel in bepaalde delen van het district Los Angeles. Per buurt werd geteld hoeveel fastfoodrestaurants, supermarkten en groentewinkels er waren.

Die cijfers werden afgezet tegen de lokale volksgezondheid: het gemiddelde BMI en de inname van groenten en fruit, frisdrank en dergelijke. 

Fastfood

In de meeste gevallen was er geen verband. Wel waren mensen gemiddeld iets zwaarder als er veel gemakswinkels op loopafstand waren. Als er op rijdafstand veel fastfoodrestaurants waren, werd er door bewoners ook iets vaker gesnackt. Maar het aantal fastfoodrestaurants op loopafstand maakte daarentegen weinig uit.

Een mogelijke verklaring voor de lage correlatie is dat in Los Angeles veel met de auto gereden wordt. Mensen worden daardoor minder snel verleid door de voedselzaken die ze passeren.

Lees meer over:
Tip de redactie