De Utrechtse Rick Creemers start dinsdagochtend onder de Domtoren met zijn fietstocht rondom de wereld.
Met zijn 22 jaar hoopt hij de jongste fietser ooit te zijn die de wereld rondgaat.

Creemers zal de komende twee jaar 55.000 kilometer fietsen en 53 landen bezoeken. "Ik ben niet echt zenuwachtig, maar het is natuurlijk wel heel spannend", vertelt Rick Creemers aan NU.nl.

Hij spaart al zo’n zestien jaar voor zijn reis. "Op zesjarige leeftijd wist ik al dat ik later een wereldreis wilde maken. Sindsdien zet ik geld opzij. Vroeger reisden we al veel. Toen ik met mijn moeder en zus in Australië was, wist ik: later wil ik de hele wereld rond."

Fietsen van opa

Het fietsen heeft Creemers dan weer van zijn opa, die vroeger ook grote fietstochten heeft gemaakt. "Ik doe alles op de fiets, zelfs verhuizen. Wel heb ik in de aanloop naar deze reis elke dag gesport om een goede conditie te krijgen. Gelukkig houd ik erg van sporten."

Dinsdagochtend start de pas afgestudeerde Creemers met zijn tocht. Vanaf Utrecht fietst hij naar Maleisië en gaat daarna verder naar Indonesië en de rest van Azië. Na Indonesië pakt Creemers de boot naar Australië, waar hij van noord naar zuid zal rijden.

Vervolgens pakt hij het vliegtuig naar Alaska en fietst naar Zuid-Amerika. Vanaf daar gaat de Utrechter naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, om vervolgens naar Israël te fietsen en via de Balkan en Marokko weer naar de Domtoren te fietsen.

Geen zorgen

"Ik kijk er vooral heel erg naar uit dat ik weinig zorgen zal hebben", aldus Creemers. "Geen sociale media en bovendien hoef ik niet te denken aan zaken als belasting betalen of het opladen van mijn OV-chipkaart."

Bang voor eenzaamheid is de 22-jarige Utrechter niet. Wel ziet hij op tegen de conflictgebieden waar hij doorheen zal fietsen. "Ik ben blij als ik de onveilige stukken van bijvoorbeeld Zuid-Soedan, Kenia en Colombia heb gehad."

Toch laat hij zich daardoor niet uit het veld slaan. "Anders was ik nooit aan deze reis begonnen. Mocht het fout gaan, dan heb ik reservemateriaal en een GPS bij me, zodat iedereen weet waar ik zit. Ik spring gewoon in dit avontuur en ik zie wel wat er gebeurt."

Sollicitaties

In eerste instantie was Rick Creemers van plan om na zijn afstuderen te gaan werken. Van de zes sollicitaties die hij had lopen, was hij al bij vijf werkgevers aangenomen. Toch besloot hij een half jaar geleden om de banen te annuleren en zijn droom uit te laten komen.

"Ik dacht: is dit nu wat ik wil? Nee, ik wil de wereld zien. Toen heb ik de werkgevers opgebeld en ze mijn plan verteld. Allemaal zeiden ze: als je over twee jaar weer terug bent, hebben wij een baan voor je. Heel bijzonder."