Het Noord-Koreaanse Air Koryo is opnieuw uitgeroepen tot slechtste vliegmaatschappij ter wereld. Nederlandse maatschappijen scoren een stuk beter.

Dat valt op te maken uit de jaarlijkse ranglijst van het Britse luchtvaartonderzoeksinstituut Skytrax, die vrijdag is gepubliceerd.

Air Koryo krijgt daarin als enige slechts één ster. Dit wijst op een "slechte vluchtervaring en slechte of inconsistente service in het toestel en op het vliegveld". Vliegmaatschappijen kunnen maximaal vijf sterren krijgen.

Air Koryo werd de voorgaande drie jaar ook al uitgeroepen tot slechtste luchtvaartmaatschappij. De Noord-Koreanen vliegen naar twaalf bestemmingen in zes landen. De toestellen zijn meer dan een kwarteeuw oud. Onderweg krijgen passagiers propagandafilms te zien.

Ryanair

In de lijst van Skytrax staan 22 vliegmaatschappijen met twee sterren. Dit betekent dat de kwaliteit van de vlucht en de service "matig of inconsistent" zijn.

De tweesterrenmaatschappijen komen vooral uit onontwikkelde landen als Tadzjikistan en Jemen. Maar ook Air Italy en de Ierse prijsstunter Ryanair krijgen niet meer dan twee sterren.

Nederland

De Nederlandse maatschappijen doen het volgens Skytrax beter. KLM scoort vier van de vijf sterren, goedkopere aanbieders Transavia en ArkeFly krijgen er drie.

De luchtvaartmaatschappijen die de volle vijf sterren kregen komen allemaal uit Aziatische landen, waaronder Japan en Singapore.