De 'Beach Cleanup Tour', een actie waarbij vrijwilligers 27 dagen lang afval ophaalden op Nederlandse stranden, heeft 11.555 kilo afval opgehaald. 
 

Dit heeft de organisator van de schoonmaakactie, Stichting De Noordzee, donderdag bekendgemaakt.

Tijdens de 'Beach Cleanup Tour' maakten de vrijwilligers in totaal 350 kilometer strand schoon, van Cadzand tot Schiermonnikoog.

Vistouwen en -netten, kleine stukjes plastic, sigarettenpeuken, snoep- en snackverpakkingen en doppen werden het meest gevonden. Er zijn ook opmerkelijke vondsten gedaan zoals twee dode zeehonden, een flessenpost en luiers voor volwassenen.

Stichting De Noordzee organiseerde de Beach Cleanup Tour om zo in kaart te brengen hoeveel en wat voor afval op de stranden ligt. Zo wil zij mensen bewuster maken van het afvalprobleem om vervuiling van de Noordzee te voorkomen.

Troep

Het is de derde keer dat de strandschoonmaakactie gehouden is. In 2014 werd er 20.078 kilo troep van de stranden gehaald, in 2013 was dit 6590 kilo.

Dat er dit jaar minder is ingezameld dat vorig jaar, ligt volgens de organisatoren mogelijk aan het 'rustiger weer', waardoor er volgens hen minder is aangespoeld. Het kan ook zijn dat de strandganger zich netter is gaan gedragen.