Amerikaans rundergehakt, dat wettelijk aan alle eisen voldoet, bevat veel meer ziekmakers dan antibioticavrij gehakt. Het bevat bovendien tweemaal zoveel resistente ziekmakers. Dit vlees is ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse consumtenbond Consumer Union dat de resultaten publiceerde in hun blad Consumer Reports.

Het eten van gedeeltelijk rauw gebleven rundvlees is één van de meest voorkomende redenen. Het niet goed verhitten van vlees blijkt hierbij veelal de boosdoener. Jaarlijks worden ruim 48 miljoen Amerikanen ziek als gevolg van voedselvergiftiging. 

De cijfers zijn gebaseerd op een steekproef van 300 producten, waarbij de bond keek naar vijf soorten bacteriën, waaronder salmonella. In vlees van zogeheten gangbare oorsprong vond ze in 18 procent van de gevallen tegen antibiotica resistente bacteriën. In het geval van duurzaam vlees lag de score op 8 procent. Het gangbare gehakt bleek in 80 procent van de gevallen besmet met twee ziekmakers. 

Hamburgers

In Nederland is het Amerikaanse rundvlees ook verkrijgbaar, alleen in de vorm van vermalen partijen die gebruikt worden voor het vervaardigen van hamburgers.

Consumer Union wijst de Amerikaanse overheid op het belang van antibioticavrije dierhouderij, het instellen van adequate regels die kruisbesmetting in de productieketen voorkomen en het uitvoeren van deugdelijke inspecties om die te handhaven.