De vakantieboekingen naar Turkije zijn in een dip beland nadat het land de afgelopen weken meerdere keren werd getroffen door aanslagen. 

Volgens reisbrancheorganisatie ANVR boekten Nederlanders vorige week 36 procent minder pakketreizen naar het land dan in dezelfde week vorig jaar.

Corendon-topman Steven van der Heijden herkent de cijfers. Hij verwacht dat de boekingen naar bestemmingen als Kuşadasi, Alanya en Bodrum deze week opnieuw een stuk lager zullen uitkomen. "Dat zie je altijd. Als er veel gedoe is met een bepaalde bestemming, dan reageren mensen daarop.''

Ook TUI Nederland merkt dat klanten voorzichtiger zijn geworden wat betreft Turkije. Volgens een woordvoerster wordt er de afgelopen weken vaker naar andere lastminutebestemmingen geboekt.

Over het hele seizoen lopen de boekingen naar Turkije nu ruim 6 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. Daarmee is het land nog altijd wel de meest populaire bestemming voor vliegvakanties uit Nederland.

Volgens de ANVR kunnen de cijfers van week tot week soms erg fluctueren. Dit hangt ook af van bijvoorbeeld het weer. Het was vorige week erg mooi weer in Nederland, waardoor er over gehele linie ook iets minder pakketreizen werden geboekt.

Spanje

Alles bij elkaar lopen de vakantieboekingen dit seizoen ongeveer 1,3 procent achter. Daarbij valt op dat Spanje, de nummer twee op de lijst, behoorlijk in populariteit is gestegen.