Een lange treinreis dwars door ons land kan voor een flinke rekening zorgen. Alexandru Bondor ontdekte een goedkopere manier om te reizen en richtte de site grouptickets.nl op. Met succes.

Door middel van een groepsreisregeling is reizen voor een kleiner bedrag mogelijk. Daar kwam de Roemeense Bondor achter toen hij tijdelijk woonachtig was in Zwolle voor een uitwisselingsprogramma met Hogeschool Windesheim. "Dat kan echt heel veel geld schelen", zegt Bondor. 

De student Computerwetenschappen moest 29,80 euro betalen voor een tripje naar zijn vriendin in Utrecht. "Te veel", aldus de programmeur. Waarop hij de site bedacht en maakte. 

Bestemming

Op de site kunnen reizigers gebruik maken van de groepsreisregeling die de NS biedt. Groepen mensen die elkaar kennen kunnen zo gezamenlijk reizen naar een zelfde bestemming. Opvallend is dat de groep niet vanaf hetzelfde startpunt hoeft te reizen.

Daarom ontwikkelde Bondor grouptickets.nl. Na aanmelding op de site klikt de reiziger op de eindbestemming en voegt zich bij een online groep met dezelfde bestemming. Zodra de groep tien mensen heeft, koopt één iemand de tickets en stuurt deze naar de andere negen, na tonen van bewijs van betaling.

Voorwaarde

Eind mei is de site live gegaan en inmiddels hebben 24.000 reizigers zich geregistreerd. Volgens Bondor doet hij niet iets illegaals. "De NS biedt de korting aan voor reizigers die gezamenlijk willen reizen. De conducteur kan niet controleren of mensen elkaar kennen. Daarnaast is de enige voorwaarde die NS stelt dat je dezelfde eindbestemming hebt", zegt de programmeur.

Inmiddels is Bondor weer terug in Roemenië om zijn bachelor in Computerwetenschappen af te ronden. Hij blijft de site vanuit daar wel bijhouden.

Derden 

In een reactie zegt de NS blij te zijn met de aandacht voor de groepsreisregeling. "We hebben de Facebook-pagina gezien en die laat zien dat het product een succes is", zegt een woordvoerder. 

In de voorwaarden staat volgens de woordvoerder dat het niet de bedoeling is dat er via derden een groep wordt gecreëerd om mee te reizen. "We gaan hier dus met hem over in gesprek." De NS ziet ook kansen in de plotselinge aandacht voor de groepsreizen. "Mogelijk kunnen we elkaar versterken en zorgt het voor kansen."