Pepsico Nederland is niet van plan de kunstmatige zoetstof aspartaam uit zijn dieetcolamerken Pepsi Light en Pepsi Max te halen. 

Dit bevestigt het bedrijf aan NU.nl. In de Verenigde Staten bevat Diet Pepsi sinds eind april sucralose in plaats van aspartaam. 

"Met de aanpassing van het recept van Diet Pepsi in de VS reageren we simpelweg op de specifieke wens van de consumenten in de VS om in die markt een geweldig smakende dieetcola zonder aspartaam te kunnen nuttigen", aldus de woordvoerder van Pepsico.

Deze verandering is volgens het bedrijf uitsluitend van toepassing op Diet Pepsi (Pepsi Light) die verkocht wordt in de VS. "Voor onze andere dranken worden geen veranderingen doorgevoerd."

"Consumenten in Nederland houden van Pepsi Light zoals dat nu verkrijgbaar is. Aspartaam blijft een belangrijke zoetstof in verscheidene Pepsi dranken over de hele wereld, met inbegrip van Pepsi Light en Pepsi Max in Nederland."

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. In de Europese Unie heeft het een E-nummer (E951) gekregen.

Volgens een studie van de Europese Voedings- en Warenautoriteit (EFSA) is aspartaam geschikt voor menselijke consumptie, maar het gebruik van de stof is al decennia omstreden.