Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft bedorven vlees aangetroffen in barbecuepakketten. In drie van die schotels bleek het vlees bedorven of bijna bedorven. 

De organisatie deed een steekproef naar 21 soorten vlees in zeven barbecueschotels van verschillende supermarkten.  

Eén van de monsters, een rundersaté, had volgens Wakker Dier een kiemgetal dat dertig keer hoger ligt dan de ondergrens, waarna vlees de stempel 'bedorven' krijgt. Het kiemgetal is het aantal bacteriekiemen dat zich in of op een product bevindt. 

Behalve bedorven vlees werd ook vier keer de poepbacterie (E-coli) aangetroffen.

Verhit

De organisatie noemt de resultaten zorgwekkend. "Jaarlijks lopen naar schatting 200.000 mensen een voedselinfectie op van het eten van vlees, en vaak tijdens het barbecueën omdat dat vlees niet goed genoeg verhit wordt."

Omdat het om een steekproef gaat, maakt Wakker Dier niet bekend bij welke supermarktketens een barbecuepakket is gekocht.

Bedervingsproces

Vorig jaar deed Wakker Dier eenzelfde steekproef. Ook toen was bij drie van de zeven onderzochte vleesschotels al een bedervingsproces begonnen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de hygiëne bij supermarkten door middel van steekproeven, een zet de supermarkten in categoriën.

Vorig jaar werden ketens als Albert Heijn, Jumbo en Ekoplaza ingedeeld in 'toezichtcategorie oranje' (normaal toezicht) en Plus, C1000 en Dekamarkt in categorie groen (verminderd toezicht). Tijdens de steekproeven wordt breder gekeken dan alleen naar vleesproducten.