Voor overnachtingen is couchsurfen al een bekend fenomeen: toeristen die op vakantie gratis bij iemand thuis slapen. In Amsterdam kunnen toeristen vanaf deze zomer ook 'couchsurfen' op de fiets. 

Het fietsverhuurbedrijf Yellow Bike introduceert gele bagagedragers waar mensen op mogen springen om zo een stukje mee te rijden door de stad. Amsterdam heeft in de wereld de primeur, zegt het bedrijf.

Elke Amsterdammer met een fiets mag gratis een gele bagagedrager op zijn fiets laten monteren. ''Met dit initiatief willen we laten zien dat het contact tussen de Amsterdammer en toeristen ook heel waardevol kan zijn'', zegt directeur Hanny Kooij van Yellow Bike. "De laatste maanden zien we in de media veel negatieve berichten over het groeiend aantal toeristen dat onze stad bezoekt."

Het bedrijf ziet het als zijn "maatschappelijke verantwoordelijkheid" het imago van de hoofdstad te verbeteren. Bovendien heeft Yellow Bike zelf goede ervaringen met tours aan toeristen. Het gunt bewoners diezelfde ervaring.

Verwacht wordt dat er eind dit jaar tweehonderd fietsen met een 'Yellow Backie' rondrijden in Amsterdam. Op dit moment zijn dit er vijftien. "En sinds we dinsdag het filmpje zijn gaan verspreiden zijn er al ruim twintig nieuwe aanmeldingen geweest."

Landelijk

Het bedrijf vertelde NU.nl dat als het een succes blijkt in de toekomst het hoopt uit te breiden naar andere Nederlandse plaatsen.